DİLİMİZİN ZENGİNLİKLERİ PROJESİ ANAHTAR KELİMELERLE HİKAYE ANLATMAYARIŞMASI

“Sözlük Özgürlüktür”

ANAHTAR KELİMELERLE HİKÂYE ANLATMA YARIŞMASI ŞARTNAMESİ

AMAÇ:

1-Dilimizin Zenginlikleri “Sözlük Özgürlüktür” teması altında yer alan Anahtar Kelimelerle Hikaye Anlatma Yarışması ile öğrencilerimizin Türkçe ’deki söz hazinesini, söz dağarcığını, kelime hazinesini, kelime kadrosunu ve söz varlığını tanımalarını sağlamak,

2- Öğrencilerimizin toplum içindeki duruşlarına olumlu ve kalıcı bir nitelik kazandırmak,

3- Öğrencilerimizin kişisel ve sosyal gelişimini desteklemek,

4-Öğrencilerimizin potansiyellerini ortaya çıkarabilecekleri uygun zemini hazırlamak,

5- Okuyan ve düşünen nesillerin ortaya çıkmasına katkıda bulunmak,

6-Öğrencilerin kelime hazinelerini geliştirmek, düşünce dünyasına hitap edebilmek,

7-Öğrencilere düşünme, yorumlama yeteneği kazandırmak,

8- Öğrencilerin özgüven duygusunu geliştirmek,

9-Öğrencilerin anlama ve anlatma becerisini geliştirmek,

YARIŞMA KATILIM ŞARTLARI

Anahtar Kelimeler :  “kış merhamet ,rüya, battaniye , dede, kibir, kavanoz, soba”

1. “kış merhamet , rüya, battaniye , dede, kibir, kavanoz, soba” bu kelimelerin hepsi  kullanılarak hikâye anlatılacak.

2. Yarışmaya, ilkokul 2. 3. ve 4. Sınıf öğrencileri katılabilir.

3.Yarışmada anlatılan hikayeler, en az 1 sayfa en fazla 5 sayfa olmalıdır.

4. Öğrenciler yarışmaya yalnızca bir (1) hikâye ile katılacak ve her sınıftan (1) öğrenci seçilecek.

5. Anlatılacak hikâye öğrenciye verilen kelimelerle özgün bir şekilde hazırlanmalıdır.

6. Farklı platformlardan alınan benzer eserler yarışmadan elenecektir Yarışmadaki hikayeler, yarışmanın amacına ve kapsamına uygun olmalıdır. Yarışma, yaratıcı hikayeleri teşvik etmek için düzenlenmektedir. Bu nedenle  ilgi çekici ve düşündürücü olması beklenmektedir.

7.Yarışmadaki hikayeler, belirtilen anahtar kelimeleri içermelidir. Anahtar kelimelerin hikayede nerede ve nasıl kullanıldığı, değerlendirmede önemli bir kriter olacaktır.

8. Hikâyeyi anlatacak öğrenci, hikâyenin bir (1)nüshasını kendi el yazısı ile ders öğretmenine vermelidir.

9. Hikâye anlatma Türkçe ve Edebiyat anlatım tekniklerine uygun olmalıdır.

10. Anlatılacak hikayeler A4  ebatında hazırlanmalı ve komisyona kurşun kalemle yazılarak teslim edilmelidir.

11. Anlatılacak hikayeler için tanıtım amaçlı kapak bulunmalıdır.

12. Dış kapakta hikâyenin adı,  hazırlayanın adı-soyadı ,sınıfı ve numarası bulunmalıdır.

13. Dereceye giren eserler okul  eser seçme kurulu tarafından ödüllendirilecektir.

DEĞERLENDİRME KRİTERLERİ VE PUANLAMA

Hikaye’nin başlığı  10

Özgünlük  20

Kurgu, karakter ve olayların uyumu   10

Türkçeyi kullanma becerisi  15

Hikayenin akıcılığı  15

Hikayedeki olayları oluş sırasına göre anlatma   15

Hikaye anlatımında beden dilini etkili kullanma  15

YARIŞMA TAKVİMİ

1-Tanıtım ve Duyuru: 18/12/2023

2-Sınıf birincilerinin seçilmesi:  22.12.2023

3-Sınıf birincilerinin katılımıyla yarışmanın gerçekleştirilmesi ve dereceye girenlerin  seçilmesi: 27/12/2023

3-Yarışmada dereceye girenlerin ödüllendirilmesi: 29/12/2023

DİĞER HUSUSLAR

1.       Yarışmaya katılan eserler okulumuzdaki Dilimizin Zenginlikleri Komisyon üyeleri tarafından değerlendirilecektir.

2.       Her sınıf birincisi okul konferans salonunda 27.12.2023 tarihinde saat 12.30’da hikayelerini şube sırasına göre anlatacaktır.

3.       Dilimizin Zenginlikleri Komisyon üyeleri  ilk üçe (3) giren  eserleri belirleyecektir.

4.       Dereceye giren öğrenci ödülleri Okul Müdürlüğü tarafından verilecektir.

5.       Ödüller daha sonra belirlenecektir.

Son Söz:

Yarışmaya katılmak isteyen tüm katılımcılara başarılar dileriz.